Make your own free website on Tripod.com

UMTS

 NAZAJ | PREVAJALNIK   V ŽIVO   PODNAPISI  |  PROGRAMI  |  SIOL TV  

Poznamo štiri mobilne generacije:

1.generacija NMT- govorna

2.generacije GSM-govorna

2.5(2+).generacija HSCSD,GPRS-podatkovna 64-144 kbit/s,

3.generacija UMTS-(Universal Mobile Telecommunications System)-multimedijska do 2 Mbit/s

UMTS napoveduje v primerjavi z obstoječimi tehnologijami hitrejši prenos podatkov, vse tja do 2 megabitov na sekundo (Mbit/s). Hitrost prenosa informacij bo odvisna od mnogih dejavnikov, predvsem od tega v kakšnem okolju se bomo nahajali in kako hitro se bomo gibali. Podrobnosti so zbrane v spodnji tabeli.
Okolje Največja predvidena hitrost gibanja terminala Največja hitrost prenosa podatkov Največja zakasnitev pri prenosu
Podeželje (zunaj stavb) 250 km/h 144 kbit/s (zaželeno 384 kbit/s) 20 - 300 ms
Urbano okolje/podeželje (zunaj stavb) 150 km/h 384 kbit/s (zaželeno 512 kbit/s) 20 - 300 ms
Urbano okolje - kratek doseg (znotraj stavb) 10 km/h 2 Mbit/s 20 - 300 ms

MOBITELOVA SPOROČILA ZA MEDIJE

UMTS je eden od petih sistemov, razvitih v skladu s priporočili ITU, Mednarodnega telekomunikacijskega združenja. Tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij so razvili, da bi uporabniku zagotovili majhen, lahek, standarden žepni komunikator, ki bi nudil storitve kjerkoli in kadarkoli.

Pri Mobitelu beležijo nenehno in skokovito rast prenosa podatkov CSD, HSCSD in GPRS (od uvedbe Planeta se je prenos podatkov povečal za 300%), narašča število uporabnikov GPRS (teh je preko 115.000), bliskovito pa se povečuje tudi obisk Mobitelovega multimedijskega portala Planet (ki beleži preko 315.000 uporabnikov) in števila industrijskih aplikacij, ki uporabljajo prenos podatkov za komunikacijo med različnimi napravami. Ti podatki jasno pričajo, da med čedalje večjim številom uporabnikov čedalje bolj narašča potreba po hitrem in kakovostnem prenosu podatkov.

UMTS je zagotovo pravi odgovor na to potrebo, saj je njegova najpomembnejša prednost bistveno večja hitrost prenosa podatkov. Ta je v sistemu GPRS do 53,6 kb/s, pri UMTS-u pa v tej fazi do 384 kb/s. Prav vse dosedanje podatkovne storitve bodo torej opravljene hitreje, nekatere od njih bodo šele z UMTS-om pokazale vse svoje prednosti. UMTS omogoča tudi uporabo novih storitev, ki doslej zaradi premajhnih hitrosti in slabše kakovosti niso bile možne - npr. hkraten prenos besedila, slike in zvoka, videotelefonijo, prenos mirujočih ali gibajočih slik, itd.

Med novimi storitvami je videotelefonija, ki poleg prenosa zvoka omogoča tudi prenos žive slike vašega sogovornika. Video klic se ne razlikuje bistveno od klasičnega. Pogoj zanj je, da imata oba sogovornika ustrezni UMTS mobilnik. V obdobju predkomercialnega delovanja lahko uporabniki to storitev preizkušajo brezplačno.

Mobitel je glede na nove zmožnosti sistema UMTS prilagodil tudi vsebine na multimedijskem portalu Planet. Te so zdaj vsebinsko in tehnično še privlačnejše za uporabo, med njimi je pa tudi nekaj novih, ki pred uvedbo UMTS-a niso bile možne. Novost je radijska postaja Planet radio, ki jo lahko spremljate preko svojega mobilca na portalu Planet. Zaradi hitrejšega prenosa podatkov je zvok z UMTS mobitelom bistveno kvalitetnejši. V bodoče boste lahko postali aktivni soustvarjalec radijskega programa. Na multimedijskem portalu Planet so pripravili poseben paket - Planet UMTS. Na njem so zbrane vse najatraktivnejše vsebine, namenjene prav uporabnikom UMTS.
Še hitrejši je dostop do želenih podatkovnih baz/aplikacij in vsebin na internetu in intranetu.

Uporabnik UMTS-a postanete zelo enostavno. Potrebujete le UMTS mobilnik. Vanj vstavite svojo dosedanjo kartico SIM, tako ostane nespremenjena tudi vaša klicna številka. Svoj dosedanji naročniški paket lahko obdržite, za vse obstoječe storitve ostajajo cene nespremenjene.

Dosedanji Mobitelovi ponudbi paketnega prenosa podatkov se pridružujeta še nova podatkovna paketa, ki sta prilagojena UMTS uporabnikom - Mega in Poslovni Mega paket. Mesečna naročnina zanju je 5.000 SIT in vključuje prenos podatkov do 500 MB.

Uvajajo pa tudi nov naročniški paket >Mobitel UMTS<. Mesečna naročnina je 15.000 SIT in vključuje 200 minut pogovorov, 200 minut videotelefonije, 200 MB paketnega prenosa podatkov, 200 MMS-jev - velja za storitve znotraj Mobitelovih omrežij. To je za uporabnika zelo ugodna ponudba, saj vrednost vseh vključenih storitev sicer bistveno presega znesek naročnine, sklenitev naročniškega razmerja za ta paket pa bo uporabniku omogočila tudi nakup mobilnika UMTS po občutno subvencionirani ceni.

Mobitel je v predkomercialnem obdobju s signalom UMTS že pokril Ljubljano in Aerodrom Ljubljana in dosegel 15% pokrivanje prebivalstva. Začeli pa so že z drugo fazo postavljanja omrežja Mobitel UMTS, tako da bodo s signalom kmalu pokrili 62 odstotkov prebivalstva - predvsem na urbanih področjih. Na področjih, ki ne bodo pokrita s signalom UMTS, boste samodejno prešli na omrežje GSM. V teh primerih videotelefonija ne bo možna, ostale storitve pa bodo potekale kot sicer v omrežju Mobitel GSM.

Mobitel je že podpisal pogodbe in vzpostavil enostransko UMTS gostovanje z operaterji šestih držav, pogodbi z operaterjema dveh držav pa sta v pripravi. Uporaba UMTS-a v njihovih omrežjih pa bo mogoča v kratkem, saj že potekajo intenzivna tehnična testiranja v smeri dvostranskega UMTS gostovanja v določenih državah.

V prvi fazi boste UMTS uporabniki imeli na razpolago en mobilnik (Motorola GSM/UMTS A835), v prvem polletju prihodnjega leta pa boste že lahko izbirali med modeli različnih proizvajalcev UMTS mobitelov.

Mobitel v prihodnje načrtuje še več storitev s področij, kot so multimedijska sporočila (tekst, zvok, slika in video), mobilna videokonferenca, UMTS predal (enotno zbirališče e-pošte, SMS-ov, MMS-ov, glasovnih sporočil), avdio, video skladišče (zbirke avdio in video posnetkov), lokacijske storitve, povečali bodo število lokacij za kamere in uvedli nove multimedijske vsebine v vseh tematskih sklopih portala Planet. Širili bodo tudi pokritost z UMTS signalom - sprva v urbanih središčih, kasneje pa še drugje. V prihodnjem letu bo bogatejša tudi izbira UMTS mobitelov različnih proizvajalcev.
VIR:(www.mobitel.si)